Sistemul Endocanabinoid

Tuesday, Jul 23, 2024 | Postat de Echipa Hemp Med Pharma

Știai că sistemul Endocanabiniod (ECS) există și este activ în corpul tău, chiar dacă nu ai utilizat cannabis sau orice derivat din planta de cannabis vreodată? ECS este un sistem complex de semnalizare a celulelor, identificat la începutul anilor 1990 de cercetătorii care încercau să afle mai multe despre efectele THC, unul dintre principalii canabiniozi regăsiți în planta de cannabis.

 

Află ce este și cum funcționează sistemul endocanabinoid (ECS), care este rolul său în organism, dar și care este efectul extractului integral  canepa asupra acestuia.

CE ESTE SISTEMUL ENDOCANABINIOD?

Știai că sistemul Endocanabiniod (ECS) există și este activ în corpul tău, chiar dacă nu ai utilizat cannabis sau orice derivat din planta de cannabis vreodată? ECS este un sistem complex de semnalizare a celulelor, identificat la începutul anilor 1990 de cercetătorii care încercau să afle mai multe despre efectele THC, unul dintre principalii canabiniozi regăsiți în planta de cannabis.

Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă pe deplin sistemul endocanabiniod. Până acum, s-a demonstrat faptul că are un rol în reglementarea unei serii de funcții și procese, inclusiv:

✅somnul,

✅starea de spirit,

✅apetitul,

✅memoria,

✅reproducerea și fertilitatea.

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ENDOCANABINIOD?

Sistemul endocanabiniod implică trei componente de bază: endocanabinoizi, receptori și enzime.

Endocanabinoizii, numiți și canabinoizi endogeni, sunt molecule produse de corpul tău. Sunt similare cu canabinoizii, dar sunt produse de către propriul organism. S-au identificat până acum două endocanabinoide cheie:

✅anandamida (AEA)

✅2-arachidonoylglyerol (2-AG)

Acestea ajută la menținerea echilibrului funcțiilor interne ale organismului. Corpul uman le produce atunci și după cum este necesar, ceea ce face dificil aflarea unui nivel standard pentru fiecare.

 

Receptorii endocannabinoizi

Acești receptori se găsesc în întregul organism. Endocannabinoizii se leagă de ei pentru a semnala că ECS trebuie să ia măsuri. Există doi receptori endocanabinoizi principali:

✅Receptorii CB1, care se găsesc mai ales în sistemul nervos central.

✅Receptorii CB2, care se găsesc mai ales în sistemul nervos periferic, în special celulele sistemului imunitar.

Endocannabinoizii se pot lega la oricare dintre receptori. Efectele care rezultă depind de locul în care se află receptorul și care este endocanabinoidul de care se leagă.

De exemplu, endocanabinoizii ar putea viza receptorii CB1 dintr-un nerv spinal pentru a calma durerea. Alții s-ar putea lega de un receptor CB2 din celulele sistemului imunitar pentru a semnala că organismul tău se confruntă cu o inflamație, un semn comun al tulburărilor autoimune.

Enzimele sunt responsabile de descompunerea endocanabinoizilor odată ce își îndeplinesc funcția. Există două enzime principale responsabile de acest lucru:

✅acizii grași amida hidrolază, care descompune AEA

✅monoacilglicerol lipaza, care de obicei descompune 2-AG

CARE ESTE ROLUL SISTEMULUI ENDOCANABINOID?

Modul în care funcționează ECS este complicat, iar experții nu au stabilit încă exact cum funcționează sau toate funcțiile sale potențiale.

Cercetările de până acum au conectat ECS la următoarele procese:

✅poftă de mancare și digestie,

✅metabolism,

✅dureri cronice,

✅inflamații și alte răspunsuri ale sistemului imunitar,

✅starea de spirit,

✅învățare și memorie,

✅control motor,

✅somn,

✅funcția sistemului cardiovascular,

✅formarea mușchilor,

✅remodelarea și creșterea osoasă,

✅funcția hepatică,

✅funcția sistemului reproductiv,

✅stres,

✅funcțiile pielii și ale nervilor.

Toate aceste funcții contribuie la homeostază, care se referă la stabilitatea mediului intern al organismului. De exemplu, dacă un factor extern, cum ar fi durerea cauzată de o lovitură sau febra dezechilibrează homeostazia corpului, sistemul endocanabinod începe să ajute corpul să revină la funcționarea ideală. Astăzi, experții consideră că menținerea homeostaziei reprezintă rolul principal al ECS.

 

CUM INTERACȚIONEAZĂ extractul de canepa CU SISTEMUL ENDOCANABINOID?

Celălalt cannabinoid important găsit în canepa este extractul integral din canepa.. Spre deosebire de THC, extractul integral din canepa nu are efecte psihoactive, nu creează depenedență și nu provoacă efecte negative.

Cercetătorii încă nu știu sigur de cum interacționează extractul din canepa cu ECS, dar au descoperit că nu se leagă de receptorii CB1 sau CB2 așa cum o face THC. Mulți cred că funcționează prin împiedicarea descompunerii endocannabinoizilor, iar acest lucru le permite să aibă un efect benefic mai puternic asupra organismului. Alți oameni de știință consideră că extractul din canepa se leagă de un receptor care nu a fost încă descoperit.

În timp ce detaliile modului în care funcționează sunt încă în dezbatere, toate cercetările de până acum eu evidențiat faptul că poate ajuta în caz de durere acută sau cronică, greață și alte simptome asociate cu multiple afecțiuni.

Mai mult decât atât, unii experți cred într-o teorie cunoscută drept deficiența clinică de endocanabinoizi. Aceasta sugerează că nivelurile scăzute de endocanabiniozi din organism sau disfuncția ECS pot contribui la dezvoltarea anumitor afecțiuni.

Un articol din 2016*, care revizuiește peste 10 ani de cercetări pe această temă, sugerează că această teorie ar putea explica de ce unele persoane dezvoltă migrene, fibromialgii și /sau sindromul colonului iritabil, mai ales că nici una dintre aceste afecțiuni nu are o cauză clară. De asemenea, sunt rezistente la tratament și apar uneori una în compania celeilalte.

În cazul în care deficiența clinică de endocanabinoizi joacă vreun rol în aceste condiții, direcționarea ECS sau a producției de endocannabinoide ar putea fi cheia lipsă din tratarea mai multor afecțiuni care au un impact nociv asupra calității vieții celor suferinzi, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma acestă teorie.

Sursă studiu clinic: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576607/

 

Tags: